Soyağacı

 *** SOYAĞACIMIZ ***

Hido Fincanıgir lakabıyla anılan, büyük fincanları olan Hıdır, İzollu aşiretindendir. Selçuklu sultanı 1. Alaaddin Keykubat’a (1120 – 1237) düzenlenen soy kütüklerinde, ayrıca 387 numaralı T.C Başbakanlık Devlet Arşivi Genel Müdürlüğü yayını Muhasebeyi Vilayet – i Karaman ve Rum defterinde nüfusunu ve yöre halkının geçimini anlatmaktadır. Koçgiri aşireti Dersim’in Nazimiye yakınlarındaki Kalman (Büyük köy)’den göç ederek gelmiş Zara ve Bolucan’da kısa sürelerle kaldıktan sonra Koçgiri’ye gelip yerleşmişlerdir. Koçgiri aşiretinin 2. yerleşim merkezi, Ümraniye – İmranlı’ya bağlı, eski adıyla “Boğazviran” yeni adı “Boğazören” köyüdür (Koçgiri olayının önderlerini de çıkaran Alişan ve Haydar beylerin köyüdür). Koçgiri Aşireti bir aşiretler birliğinden oluşur.


KOÇGİRİ AŞİRETLERİ : İbolar, Geriyalar, Sefolar, Sarolar, Balolar, Laçinler vb.


MUS AĞA : Balo aşiretinden olup 1700’lü yıllarda Zara’ya bağlı Bahadun köyüne Erzincan’dan gelip yerleşmiştir. Diğer kardeşleri ise Zara’ya bağlı Çevirmehan, Merhem, Becek köyü, Kurtkılavuz, Karapınar, Karalar, Sandal, Balığ, Çandır, Tarbas ve Harem köyleri ile Erzincan Refahiye’ye bağlı Büyük Köy (yeni ismi Gümüşyaka) ve Gezge köyüne yerleşmişlerdir. BAHADUN köyünde o dönemde Pilvankiler, Totikiler, Kalkancılar ve Balolar bulunmakta idi.


NOT : Yukarıda bahsi geçen isimler ve aşiretler ile ilgili soy bilgilerine ilişkin, varsa hataların bildirilmesi, ayrıca, herkesin kendi soy ağacı bilgilerinin geniş kitlelere ulaşması ve ileride düzenli soy kütüğünün oluşması ve güncellenmesi için gerekli bilgilerin internet aracılığıyla bizlere bildirilmesi rica olunur.


ARAŞTIRAN - DERLEYEN : Murat YILDIRIM. GSM: 0.535.781.61.80 – TEL: 0.212.517.22.47


HAZIRLAYAN - DÜZENLEYEN : Ekrem YILDIRIM - Gülen YILDIRIM. GSM: 0.505.679.17.22 – gulen99@hotmail.com



KAYNAK KİŞİLER : Veli GÜRSOY (Gazi Cemevi Dedesi), Şah İsmail’in Kızı Senem Hanım, Karabek İŞLEK, Rıza DUMAN, Ali Haydar YILDIRIM, Nevzat İŞLEK, Kerim YILDIRIM.
Bahadun'da Ziyaret Edilmesi Gereken Yerler:

Köyün tarihi değerlerini oluşturan taştan oyma koç heykeli ve daha önceki uygarlıklara ait yerleşim yeri kalıntıları ile kilise kalıntıları ve Bayram Dede ile Şarkşivan Türbeleri köyün görülmeye değer yerleri arasındadır.

Köyümüzün mezarlığı içinde yer alan Seyit Ali Dede'nin mezarı, Şeyh Bahattin Bayram Dede türbesinin yakınındadır. Bayram Dede'yi ziyarete gelenler, Seyit Ali Dede'yi de ziyaret ederler...

Seyit Ali Dede, Şir-î Şirvan ocağına mensup bir ocak-zade ve dededir. Kendisi Ekrekçimen doğumludur. Hayatı çobanlıkla geçmiş ve bir vesileyle geldiği Bahadun köyünde 1943 yılında vefat etmiştir. Onun vefatından buyana mezarı yöre halkı tarafından ziyaret edilmektedir...












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder