Bahadun Köyü

 




web adresi:
Sivas İmranlı Bahadun(Sarıçubuk) Köyü Web Sitesi:
https://sivasbahadun.blogspot.com/

SİVAS İMRANLI BAHADUN KÖYÜ:

Sivas ili İmranlı ilçesi Karacaören Nahiyesine bağlı Bahadun (Sarıçubuk) Köyü 500 nüfuslu ve 80 hanelidir.

Bahadun Köyü'nün kimler tarafından ve ne zaman kurulduğu konusunda elimizde kesin bilgiler yoktur. Bahadun'da insan yaşamının yaklaşık bin yıllık bir geçmişi olduğu tahmin edilmektedir. Anadolu'nun Türk egemenliğine girdiği 1071 Malazgirt savaşı öncesinde bütün Anadolu'da olduğu gibi Bahadun'dan da Rum ve Bizanslılar yaşamışlardır. Nitekim bugün köy çevresindeki taştan oyma koç heykeli ve daha önceki uygarlıklara ait yerleşim yeri kalıntıları ile kilise kalıntıları bu durumu kanıtlamaktadır.

1071'den sonra İmranlı ve yöresi, Selçuklu Türklerinin bir kolu olan Mengücek beyliğinin kontrolüne girmiştir. Daha sonraları İlhanlılar ve Mısır Memlük Devleti'nin eline geçen bölge Yıldırım Bayazıt zamanında Osmanlıların denetimine girmiştir.

Aleviler tarihleri boyunca çeşitli İmparatorlukların egemenliği altında yaşadılar..Bu egemenliklerin zulümlerinden dolayı kentlerden uzak, dağlarda zorunlu bir yaşamı tercih ettiler...Bu dağ yaşamı onları doğayla bütünleştirdi. Dağlardan isim alıp, dağlara isim verdiler.Köydede böyleydi.(Kaniya Gund,Ava Pur,Kevıre Mılle,Tummi Kondo,Gunde Çiye)gibi.

Atalarımızda, bugünkü Kuzey Irak'ın Amediye ve Rewenduz civarında bulunan BALİK dağlarında 1500 lü yılların ortalarına dek yaşadılar. Tarihte Balikanlar, Balikler yada Balik Aşireti diye bilindiler.


Safevi İmparatorluğu 1.İsmail(Şah İsmail)batıya,Osmalı İmparatorluğu ise doğuya doğru genişlerken,iki imparatorluk arasında 1514 yılında Çaldıran Savaşı başladı. Alevi Kürtler Şah İsmail'i destekliyordu.Şah İsmail Yavuz Sultan Selim'e yenilince, Osmanlı Alevi Kürtleri İmhaya ve Zorunlu göçe tabii tutarak dağıttı. Hayatta kalan baliklerde kuzeye göç etti.Bingöl'ün Kuzeyi,Gaziantep'in güneyi,ve İmranlı'ya yerleştiler.

Şerafettin Bitlis-i 1597 yılında yazdığı Şerefname adlı kitabında, Osmanlı İmparatorluğunun varlığına son verdiği en son Kürt Hanedanlıkları şunlardı, Muklar, Hakkarili Şanbolar,Bitlisli Rozhakiler ve AMEDİYELİ BADUNAN'LARDI.



Mehrdad R.Izady'nin Kürtler adlı kitabında Aşiretlerle ilgili bir alıntı. KONFEDERE OLMAYAN AŞİRETLER. Kerkük'ün Kuzeyi ile Xenigin dolayında BALİKAN veya BELİK,BALIKİYAN.Rewenduz ile Balik dağlık bölgesinde yaşadılar.Kuzey Kurmancisi konuşurlar ve Alevidirler. KOÇGİRİ KONFEDARASYONU. Dımılı konuşurlar Alevidirler.Barlan.İban;Saran,Canbe gi. PEHLA KONFEDERASYONU. Brasıpi,Goran,C OGİ.

KAYNAK MEHRDAD R.IZADY (KÜRTLER) ŞERAFED-DİN BİTLSİ (ŞEREFNAME)

(Kaynağı derleyen Nuri DURMAZ (Gede) kardeşimize çok teşekkür ederiz..)

1401'de yeniden Memlüklere bırakılan Divriği-Erzincan yöresi Yavuz Sultan Selim'in 1516 yılında Memlüklere karşı kazandığı Mercidabık Savaşı ile birlikte kesin olarak Osmanlı toprağı olmuştur.
1860 yıllarından sonra bölgedeki karışıklıklar ve çete olayları ile Osmanlı-Rus Savaşı'ndan etkilenen Bahadun, birinci dünya savaşına şehit ve gazi de vermiştir.


Günümüzdeki Bahadun; 1750 Yılında Erzincan dolaylarından gelen, Zengüzer: Yani atların ayarı, müsliminatı altın olan şahısların kabilesinden Fincanı Büyük Mehmet Ağa ailesindeki toplu bir kabilenin fertlerinden "MUS AĞA" tarafından kurulmuştur.

250 yıl gibi bir tarih süreci olan Bahadun köyünün kuruluşu çok yönlü ve farklı bilgilere sahne olmaktadır. İlk göç Azerbeycan´dan Horosan´a, oradan da Dersim´in Hozat yöresine, zaman içinde de Erzincan´ın Koçgiri yöresine gerçekleşmiştir. Bu yörelerde ne kadar kaldıkları bilinmemekle beraber, yıllar geçtikçe aşiretler arasında büyük kavgalar ve çekişmeler olmuştur. Bu kanlı çekişmeyi önlemek için o günün din ve ocak sahibi baba, dedeler Cem toplantısında Hz.Muhammed ve Ali dahü divanı kurup suçluları halk meclisinde yargılamışlardır. Suçlu bulunan aşiret buraları terk edecektir ve suçlu aşiret Koçgiri olmuştur.

Önceleri "Bahadun" olan ismi, 1960 yılında; köyün ormanlık sarı meşelerle kaplı olmasından dolayı ismi "SARIÇUBUK" olarak değişmiştir.1960 Yılında ayrıca Köyün İlkokulu Yapılmıştır... "SARIÇUBUK" isimi yaklaşık 40 yıl kullanılmıştır... 2000 yılında yetkili makamlara yapılan müracaat ve açılan davayla yeniden "BAHADUN" olarak ismi değişmiştir.


Devlet arşivlerinde 1856 yılında Muhtarlık verildiği bilgisi bulunmaktadır. Köyümüz, ilçe olarak 1948 yılından önce Zara ya bağlı , 1948 den sonra ise, İmranlı nın ilçe yapılması ile birlikte İmranlı ya bağlanmıştır.

Köyümüze 1982 yılında elektrik, 1985 yılında telefon, 1994 yılında ise köye su getirilip evlerin içerisine bağlanmaya başlanmıştır...



*** SOYAĞACIMIZ ***
Hido Fincanıgir lakabıyla anılan, büyük fincanları olan Hıdır, İzollu aşiretindendir. Selçuklu sultanı 1. Alaaddin Keykubat’a (1120 – 1237) düzenlenen soy kütüklerinde, ayrıca 387 numaralı T.C Başbakanlık Devlet Arşivi Genel Müdürlüğü yayını Muhasebeyi Vilayet – i Karaman ve Rum defterinde nüfusunu ve yöre halkının geçimini anlatmaktadır. Koçgiri aşireti Dersim’in Nazimiye yakınlarındaki Kalman (Büyük köy)’den göç ederek gelmiş Zara ve Bolucan’da kısa sürelerle kaldıktan sonra Koçgiri’ye gelip yerleşmişlerdir. Koçgiri aşiretinin 2. yerleşim merkezi, Ümraniye – İmranlı’ya bağlı, eski adıyla “Boğazviran” yeni adı “Boğazören” köyüdür (Koçgiri olayının önderlerini de çıkaran Alişan ve Haydar beylerin köyüdür). Koçgiri Aşireti bir aşiretler birliğinden oluşur.


KOÇGİRİ AŞİRETLERİ : İbolar, Geriyalar, Sefolar, Sarolar, Balolar, Laçinler vb.


MUS AĞA : Balo aşiretinden olup 1700’lü yıllarda Zara’ya bağlı Bahadun köyüne Erzincan’dan gelip yerleşmiştir. Diğer kardeşleri ise Zara’ya bağlı Çevirmehan, Merhem, Becek köyü, Kurtkılavuz, Karapınar, Karalar, Sandal, Balığ, Çandır, Tarbas ve Harem köyleri ile Erzincan Refahiye’ye bağlı Büyük Köy (yeni ismi Gümüşyaka) ve Gezge köyüne yerleşmişlerdir. BAHADUN köyünde o dönemde Pilvankiler, Totikiler, Kalkancılar ve Balolar bulunmakta idi.


NOT : Yukarıda bahsi geçen isimler ve aşiretler ile ilgili soy bilgilerine ilişkin, varsa hataların bildirilmesi, ayrıca, herkesin kendi soy ağacı bilgilerinin geniş kitlelere ulaşması ve ileride düzenli soy kütüğünün oluşması ve güncellenmesi için gerekli bilgilerin internet aracılığıyla bizlere bildirilmesi rica olunur.


ARAŞTIRAN - DERLEYEN : Murat YILDIRIM. GSM: 0.535.781.61.80 – TEL: 0.212.517.22.47


HAZIRLAYAN - DÜZENLEYEN : Ekrem YILDIRIM - Gülen YILDIRIM. GSM: 0.505.679.17.22 – gulen99@hotmail.com


KAYNAK KİŞİLER : Veli GÜRSOY (Gazi Cemevi Dedesi), Şah İsmail’in Kızı Senem Hanım, Karabek İŞLEK, Rıza DUMAN, Ali Haydar YILDIRIM, Nevzat İŞLEK, Kerim YILDIRIM.
Bahadun'da Ziyaret Edilmesi Gereken Yerler:

Köyün tarihi değerlerini oluşturan taştan oyma koç heykeli ve daha önceki uygarlıklara ait yerleşim yeri kalıntıları ile kilise kalıntıları ve Bayram Dede ile Şarkşivan Türbeleri köyün görülmeye değer yerleri arasındadır.

Köyümüzün mezarlığı içinde yer alan Seyit Ali Dede'nin mezarı, Şeyh Bahattin Bayram Dede türbesinin yakınındadır. Bayram Dede'yi ziyarete gelenler, Seyit Ali Dede'yi de ziyaret ederler...

Seyit Ali Dede, Şir-î Şirvan ocağına mensup bir ocak-zade ve dededir. Kendisi Ekrekçimen doğumludur. Hayatı çobanlıkla geçmiş ve bir vesileyle geldiği Bahadun köyünde 1943 yılında vefat etmiştir. Onun vefatından buyana mezarı yöre halkı tarafından ziyaret edilmektedir...

KÖY MUHTARI: ORHAN YÜREKLİ: TEL NO: 0346 865 51 09

*** SİVAS İMRANLI BAHADUN KÖYÜ SOSYAL DAYANIŞMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ ***

1997 Yılında Başta Murat YILDIRIM, Dursun ÖZTÜRK, Filiz YILDIRIM, Şükrü DENİZ, Cemal AKIN, Kenan KAYA, Bekir YÜREKLİ Tarafından OKMEYDANI'NDA Kurulmuş olup, daha sonraları ÜMRANİYE ESENŞEHİR'E taşınmıştır.

Dernek Başkanı: Ekrem YILDIRIM,
Genel Sekreter: Ergin CANPOLAT,
İkinci Başkan: Erkan CANPOLAT,
Sayman: Kemal ÇİÇEK.
Üye: BEKIR YÜREKLI.
Dernek; İstanbul'da tüm hemşerilerimize yardım ve dayanışmayı sürdürmektedir.
Dernek adresi: Esenşehir- Dudulu - Ümraniye-İstanbul
Dernek tel : 0535 613 48 65


MURAT YILDIRIM'ın katkılarıyla kurulan

* KUMKAPI SARIÇUBUK 81 SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ

İstanbul Kumkapı'da sportif ve kültürel faaliyetlerine devam etmektedir.
Dernek tel : 0212 517 22 47

Dernek Web Adresi:
Kumkapı Sarıçubuk 81 Spor Kulübü Derneği:

http://ksaricubuk81.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder